RSS

Краудфандинг: що це і з чим його їдять?

11 Бер

Краудфандинг для більшості українців сьогодні не надто знайоме слово та й краудфандингових платформ в Україні не надто і багато, на відміну від Європи та Америки. Проте, даний вид фінансування різного виду проектів за останні роки все-таки набирає популярності і в нашій країні, адже це самий простий спосіб зібрати потрібні кошти, щоб профінансувати реалізацію свого проекту.

Краудфандинг (англ. Crowdfunding, crowd — «громада, гурт, юрба», funding — «фінансування»), тобто «Громадське фінансування», «Фінансування громадою» — це співпраця людей, які добровільно об’єднують свої гроші або інші ресурси разом, як правило через Інтернет, щоб підтримати зусилля інших людей або організацій. (Вікіпедія)

За допомогою краудфандингу можна фінансувати різноманітні соціальні, культурні, творчі або навіть і політичні проекти (наприклад, збір коштів на передвиборчу кампанію, адже всі ми пам’ятаємо, як став президентом простий вчитель з серіалу “Слуга народу” 🙂 ), винаходи, бізнес тощо. Здебільшого, відповідно статистики за такою схемою фінансуються інноваційні і соціальні проекти. Все що потрібно – це відзняти цікаве відео, яке приверне увагу до вашої ідеї і надихне людину допомогти вам у її реалізації.

Існує багато великих краудфандингових іноземних платформ, проте є одне “але” – в більшості випадків скористатись ними громадянам з інших країн можливо лише тоді, якщо вони мають рахунок в банку цієї країни, або знайдуть агентів в цих країнах для взаємодії з платформою.

Найбільшими краудфандинговими платформами у світі за кількістю реалізованих проектів та відвідуваністю вважаються американські платформи Kickstarter та Indiegogo, які дозволяють фінансувати проекти на будь-яку тематику. Першою у Європі почала працювати французька платформа для збору коштів Ulule (створена у 2010 р.), яка сьогодні не поступається за кількістю реалізованих проектів двом попереднім.  Подібних  краудфандингових платформ у світі є досить багато і всі вони маються свої особливості, правила, але однакові цілі – збір коштів. Це Causes (США), Crowdculture (Швеція), Crowdrise (США), Goteo (Іспанія), GoFundMe (США), Талакакошт (Talaka) (Білорусія) та багато інших. Є платформи для збору коштів на повноцінні проекти соціокультурного значення, є платформи направлені більше на благодійний збір коштів на окремі життєві ситуації – потенційний благодійник сам обирає куди саме пожертвувати свої кровні.

В Україні теж з’являються подібні платформи. Найбільш відомі з них це Спільнокошт (ВеликаІдея) та Na-Starte, які націлені на розвиток громадянського суспільства. Тут ви знайдете підтримку та стартовий капітал для свого бізнесу, на розробку винаходу, реалізацію соціального проекту, зйомку фільму, випуск музичного альбому та інше. Також в Україні існують краудфандингові платформи, які націлені на збір коштів для розвитку та покращення життя окремих міст, як наприклад, платформи Мой город (Одеса) та  Рroektor (Іва́но-Франкі́вськ). Платформи зі збору коштів, мета яких – благодійність, є і в Україні. Найбільш відомі з них – це Українська біржа благодійності та Рeoplesproject, на яких кожен бажаючий може зробити пожертвування на лікування окремої людини, купівлю книг або меблів до шкіл, медичного обладнання для лікарень, підтримку переселенців, ремонт військової техніки для її передачі у зону АТО та ін. Всім добре відомий благодійний Фонд Кличко також реалізує проекти, але суто у сфері спорту та освіти. На сайті фонду кожен бажаючий також може зробити пожертвування. Зовсім нещодавно було запущено нову українську краудфандингову платформу GoFundEd, де кожен вчитель або вчителька має можливість опублікувати свій проект, який може бути підтриманий доброчинцями.

Краудфандинг – це ефективний механізм для збору коштів на реалізацію різноманітних проектів, яким можуть користуватись і бібліотеки. Є безліч бібліотечних ініціатив, які мають культурну, освітню і соціальну значимість та потребують фінансування, яке тепер ми знаємо як можна отримати. Все в наших руках!

P.S: Можливо ви вже скористались даною можливістю і зібрали кошти на бібліотечний проект? Діліться досвідом в коментарях!

 

 

Позначки: , , ,

2 responses to “Краудфандинг: що це і з чим його їдять?

  1. AiMed

    07.07.2020 at 12:49

    Я считаю, что Вы не правы. Я уверен. Пишите мне в PM, пообщаемся.

    Подобається

     

Напишіть свій відгук тут